mandag den 28. februar 2011

Babytæppe på vej

I kan måske huske den stak firkanter, der blev skåret inden børnefesten gik igang?


De er nu lige så stille ved at blive syet sammen. Faktisk er alle de vandrette baner syet - 13 firkanter i hver, og jeg er nu ved at sy dem sammen. Det bliver det fineste tæppe - og samlingerne er snorlige. Dejligt med en stofskærer - den har jeg godt nok manglet (er der ikke altid noget man mangler?). 5 baner er syet sammen - så der mangler stadig 8, men I kan sagtens få et indtryk af, hvordan det kommer til at se ud. Det er da også bare typisk mig at lave det med mikro-firkanter? Således måler de 7,5 x 7,5 cm. og det tager unægteligt noget længere tid at få det sat sammen. Men resultatet bliver det hele værd. Og Blafre-elefanterne - de er da fine sammen med retrostoffet?



Og så lige et billede af nogle af de pakker, der er afsendt fra matriklen i ugens løb. Det har været en travl uge på posthuset!



After party....

Der har været børnefest i en hel uge her på Kirkesjov, og hvilken fest det har været. Der har været rigtig mange gæster til festen - 7500 besøg på bloggen og næsten 2000 lodder er lagt i de forskellige konkurrencer. Det er jo helt fantastisk - og jeg har kun jer dejlige læsere at takke for succesen. Tusind tak for opbakningen!!!


Børnefesten var en idé, der blev til kort før jul. På sin vej gennem blogland møder man næsten dagligt mennesker, der har historier at fortælle. Og nogle af de historier rammer en lige i hjertet. Børnefesten var min mulighed for at dele nogle af de historier, som har ramt mig, med jer. En lang række helt fantastiske sponsorer syntes også om ideen, og med deres hjælp blev børnefesten den fest, jeg havde i tankerne. Dejlige præmier og tankevækkende historier.

Historierne er blevet fortalt af de mennesker, som lever midt i dem. Og jeg synes de alle sammen har gjort det til ug med kryds og slange. Historierne er meget forskellige, men alle med udgangspunkt i de kære små. Og lige så meget som børnefesten var en fest i børnehøjde, var det min intention, at det skulle være en hyldest til den kvinde, der står bag ethvert barn - nemlig mor. En kæmpe tak til de 7 skønne kvinder, der har fortalt deres historie i denne uge!! Jeg ved, at mange af jer har har krydset nogle grænser, og jeg er så glad for, at I turde - det har vi alle haft glæde af.

Børnefesten har været en kæmpe oplevelse for mig. Mange nye veje er trådt i blogland og rigtig mange timer er brugt. Men hver en time jeg har brugt på projektet, har jeg nydt. Og jeg er blevet enig med mig selv om at give børnefesten sin egen underside her på bloggen, så historierne fortsat vil være nemt tilgængelige og ikke blive glemt lige med det samme.

Efter ethvert projekt er det på sin plads at evaluere. Og I er nok de bedste til det. Så konstruktiv kritik modtages med kyshånd. Det kan jo ikke afvises, at børnefesten dukker op igen en anden gang :-) Men hvad kunne være bedre? Skete der nok? Skete der for meget? Var det, der skete interessant?

Men for nu er den slut. Kirkesjov finder sin gamle form igen med de kreative sysler. Jeg håber, at alle de mange nye læsere også finder noget de kan bruge her :-) Og faktisk tror jeg, at jeg inden ret længe kan præsentere en lille efterfest.... Og den kan I godt glæde jer til!

Jeg ved, jeg har sagt tak mange gange - men jeg gør det lige igen.

søndag den 27. februar 2011

Dagens vindere

Konkurrence A

Vinderen af en lækker håndcreme og en parfume olie fra MOR blev Sarah med bloggen Fru Brunkage




Konkurrence B

Vinderen af en lækker strikket vest fra svigermors hånd blev Dorthe med bloggen rumpetski


Du kan vælge størrelse mellem 0 og 3 år - og farven er op til dig. Der strikkes i DROPS baby uld

Konkurrence C

Vinderen af et lækkert babyhåndklæde og ikke mindre end tre sæt nattøj str. 74, 86 og 98 blev Line med bloggen Fru Wind



Stort til lykke til de heldige vindere. Send mig jeres navne og adresser på mettekirkeskovjensen@gmail.com. 

Børnefesten er slut :-( Tusind tak til alle jer søde læsere.


Det er den sidste børnefestdag! Du kan indtil kl. 22 nå at være med i dagens konkurrence her, og hvis du ikke har læst dagens gæsteindlæg af Susanne - så finder du det her.

Dagens gæsteblogger - Susanne

Dagens gæsteblogger er Susanne. Susanne har - hold fast - 9 børn og en helt vidunderlig blog, hvor man kan få et helt særligt indblik i hendes hverdag. Jeg er fuld af beundring og taber pusten ved tanken om selv at have 9 børn, men hvor må det være berigende at vokse op i så stor en familie? Og med så skøn en mor.


Her kommer Susannes indlæg. Kommentarfeltet er som sædvanlig åbent for debat. 



Et Liv med glæde… tak!

Øjebliksbilleder og spredte tanker fra et stort familieliv

Et lille, elegant sving ind i carporten – tre små dyt med hornet og straks står … vores to langbenede katte hos mig, ude ved bilen! Men jeg er jo en tålmodig mor, så jeg har lært at vente lidt og det viser sig da heldigvis også, at familiens mandfolk dukker op iført deres crocs og klar til at slæbe alle tasker og kasser med alle de mange indkøb ind.


Ah, der er blus på brændeovnen og der er glade børn og husbond - og et helt ryddet køkken – lige til at gå til. Fem mand høj er i gang med at få sat vare på plads og sorteret i alle de indkøb jeg har bragt hjem – og der er tre små hjælpere til at farte lidt rundt mellem benene på os andre. - Hva’ er det nu de her er til, mor? – ja, det var så de 6 pakker med hygiejnebind som døtrene bruger (- mor bruger hjemmesyede  genbrugsbind!!) og som mindste barnet lige skulle have genopfrisket nødvendigheden af. At det IKKE er ligesom bleer, og ja, en dag skal også du bruge sådan nogle og jo, det er ok at damer bløder ud af tissekonen!… Sådan en dagligdags smule kroppens funktioner-undervisning sker så midt mellem anvisninger til teenageren om hvilke krydderier der skal være i hvilken skuffe og en tilkendegivelse af, at nok er der meget kattemad, men der ER plads til dem alle nederst i skabet! Dét ved jeg bare, for det plejer der at være… Lidt sukken og masen senere går det op for ungersvenden, at der måske er sneget sig et eller andet ind på den hylde, som IKKE hører til dér – og han fik ret! En stor pakke med glutenfrie cornflakes var sat derind – helt hen i vejret, for de skal naturligvis hen i det glutenfrie skab!! Imens har den 5 årige lillesøster - der nu atter er bekræftet i, at hygiejnebind er en alvorlig om end ikke sygelig foranstaltning - fået alle 6 pakker lagt på plads i skabet på badeværelset. Sådan!


Der fyldes op på hylder og i skabene. I køleskabet sættes glas med rødbeder side om side med mit store 2 L glas med surdøjen til vores rugbrød, stablen af de mange æg og kassen med oste på plads – helt fyldt med lækkerier af fuldfed feta og et par neutrale oste samt en myseost. - Uhm, lyder det fra hende der sætter kassen ind og hun spørger; - Men har I mon så også købt groft knækbrød eller skal vi bage det selv? Hun spørger henkastet alt imens far og datter regner ud hvor meget af alt det hjembragte hakkede fars der skal pakkes om og i hvilke mængder der skal pakkes kyllingestykker ned; – Er det i tusinde grams poser, mor og skal der være en pose blandet fars med okse og gris, til vi skal ha’ ”forloren ræv” ??

Blot 25 minutter senere er der sat varer på plads, pakket og båret ca. 11 kg kød til kummefryseren og alt er fyldt op og vi kan regne med at have mad til to uger frem. Det eneste vi skal, er at bage brød og købe lidt Thise sødmælk og yoghurt af og til. Nu og her er køkkenet atter ryddet og stilheden sænker sig over os alle.

De tre yngste er i færd med hvert sit – én klipper påklædningsdukker i HELE langbordets længde og én danser til en zumba-dvd på storesøsters værelse på første sal (hun har fået lov!) mens den sidste er optaget af de nyeste bøger lånt på biblioteket. Jeg synker ned på en stol og smider den varme trøje, for her i spisestuens brændeovnsvarme er strikketrøjen pludselig overflødig. Ham, den eneste ene, dukker op ved siden af mig. Han skulle lige hjælpe én af de små med at få klippet en ødelagt negl, men nu står han her, med et glas af den læskede og hårdt tiltrængte nødvendighed, cola zero!!! Uhmmm ahhh, og i tilgift får jeg også en omgang nakkemassage af hans varme hænder – og mens vi sådan når flere ting på én gang, får vi også lige snakket om resten af dagens begivenheder! At der er ankommet lidt forenings gear i form af tre tunge ruller med de plastik ”fødekarsposer” til fødekar som foreningen lejer ud, at naboen ringede for at være med i en gave til en anden nabo, som min gode mand har lovet at stå for indsamlingen og indkøb af, at der er bud fra en svigerinde om et bryllup hos hendes yngste datter i august, så vi skal ha’ arrangeret os med barnepige den dag, at den yngste har hostet så meget nu, at det vist kræver et opkald til vores superlæge i morgen, for lige at få ham til at lytte på lillepigen og sikre, at der ikke er mere end en virus i den hoste - og at der er en forespørgsel fra et af de ældste børn, om vi vil køre fredag nat og hente fra fest og by-tur omkring kl. 04 i den nærmeste storby…..

Jo, vores familieliv er beriget med meget.. og med mange!

Hele 9 børn har vi.

Nogle elsk værdige børn er de - alle som én. Men de er også så meget andet. Af og til er de forrygende krævende, irriterende og urimelige. Og tit er de sjove og underholdende, syngende og spillende. Jeg trættes af dem og jeg får ny energi af dem. De lever i tæt nærhed med os – deres forældre - det meste af vores tid. Vi har prioriteret allerhøjest at være sammen om at få vores familieliv til at blomstre og os alle til at trives.

Vi har valgt så meget af det almindelige tidskrævende liv fra, gennem de år vi har valgt børn og familie til. Vi har især valgt at nedprioritere arbejdslivet og dermed naturligvis en anseelig  økonomisk gevinst. Masser af ting gør vi ganske givet ikke som de fleste andre – og meget gør vi netop og lige præcis som alle andre – måske bare i en større målestok!

For os er den dagligdag vi har indrettet os med jo ikke speciel eksotisk eller anderledes. Vi har jo trods alt ikke fået de ni børn over én nat! Så fra vi havde det ene barn, som jeg var gået med til at få (!!) og til nu, så mange år senere, hvor man må sige, at vi har reden fuld, er der naturligvis løbet en del vand i åen… og en masse erfaring er tilegnet og levet igennem.

Det er alt rigeligt til at fylde et helt liv at være tæt med så mange forskelligartede mennesker. For de er knageme forskellige – også selv om man kan sige, at vi trods alt kun har én læst at lave dem over!


Omkring 8 hele år af mit liv har jeg været gravid. Jeg har ammet i alt omkring 14-16 år. Vi har i de sidste mange, mange år haft børn i soveværelset. Gennem mange år har vores seng været en familieseng med hele 5 madrasser á 90 cm bredde sat sammen til én megastor seng. Og den med børn i soveværelset har da, for os ikke virket særlig præventivt, må man sige! Men da vi jo ikke er hverken bornerte og ubehjælpsomme, har vi jo anskuet fx det at ha et uforstyrret sexliv helt lavpraktisk og dermed indrettet os, så vi ikke tænker, at vores samliv er afhængig af vores soveværelse og en dobbeltseng (- eller af om skraldespanden er tømt eller
gulvet støvsuget og vasketøjet er klaret!!)!! Dén erfaring, tror jeg mange andre forældrepar kunne høste glæde af.

For vi har i stedet indrettet en elskovsrede dér hvor muligheden nu har budt sig – og præcis som i vores helt unge og ganske barnløse dage, har det været en fornøjelse mere end en hæmsko at finde steder i hjemmet der egner sig til vores elskovsstunder og intime hyrdetimer….

Sådan er vores liv på mange måde ret så praktisk indrettet. Med glæde og af nødvendighed! For at kunne nyde livet og for ikke at lave mere end højest nødvendigt! Og for at vi alle får god tid til også at sysle med ting vi kan li og nyder at bruge tiden på.

Indledningsvist berettede jeg om min hjemkomst efter en indkøbstur. Jeg var alene af sted – hentede dog den ældste ved toget undervejs i mit indkøbs raid. Den slags indkøbsture tager vi én af hver 14. dag. Der handles efter indkøbsliste og med to indkøbsvogne på slæb. Og altså helst uden ret mange små mennesker under armen, da det skal gå stærkt og være effektivt. Da jeg ikke havde så store børn og oftest havde en hale af børn med mig, foregik det stadig meget planlagt og overskueligt og med en fast rutine. Jeg kan lide at handle men det er mest for nødvendigheden jeg gør det.

Der handles i et stort varehus, i én discountbutik og i tre specialbutikker hver gang. Der bruges i snit 3500-4000 kr. hver 14. dag. Dertil lidt flere kroner på øko-æg hos gårdbutikken og lidt til grønt der ikke kan holde sig så længe samt til lidt mere mælk ( - det sidste er ikke noget vi bruge ret meget af i forhold til familiens størrelse! Lidt til dagens havregryn for et par af børnene og til madlavningen og en smule til at bage af! Ingen drikker mælk af glas!) At købe ind til en stor husholdning tager ca. 2-2½ time hver 14. dag. At planlægge madplanen og gennemgå fryser mv. tager omkring en lille times tid 2 gange om måneden – når man som vi har i rutinen.

Aftensmaden laver ikke sig selv hjemme hos os.

Vores kulinariske ydelser i hjemmet er ligeså praktisk anskuet som alt andet der sker her. Det betyder, at vi ikke køber færdig mad, fast food eller take away. Vi laver vores måltider selv – men til gengæld er det sådan, at det der er storslået og voldsomt tidskrævende er gemt til de dage hvor vi ved, vi alle er hjemme og hvor vi er mange om at kunne tage fat. Til alle de andre dage er det stort set altid to-dages retter vi laver, og mad der kan tilberedes på ca. en halv time/tre kvarter. Vi får både de klare danske husmandsretter, og vi får retter der er af nyere dato. Vi har en madplan der – ligesom vores samlede indkøb én dag – er med til at sikre at vores mad er både ernæringsmæssigt i orden OG at der er købt ind og fundet opskrifter frem én gang hver 14.
dag, så det hele er købt ind og det er overskueligt og nemt at gå til for os alle. Der er ikke faste lav-mad dage for vores børn. De er med her og der og som det nu lige passer sig. Der er nogle af dem der bestemt har flair for at lave mad og andre der er mere patetisk anlagte! Men vi kan alle lide mad og det er en stor værdig for os at få ordentlig mad. Det samme gælder madpakker og festmad. Det skal være gedigent og hjemmegjort så langt som det nu kan lade sig gøre. Og mad er vigtig for os – til hverdag, som hygge og til når vi holder fester!
Vi har holdt mange fester – sidste år havde vi foruden en konfirmation også et lilel sølvbryllup, et studentergilde og en 18 års føs’da’ – og det hele er festedage med hjemmelavet lækker mad, med masser af gæster og med alt hvad der skal til for at gøre en festdag god. Og for et rimeligt lavt budget!

Det betyder meget for vores families trivsel, at vi ved hvad dagene bringer og hvem der - i de store træk – der gør hvad. Vi har ikke nogen arbejdsplan eller pligtskema at udføre. Her hos os er alle som én med på hvad det er der skal til, for at vores fælles hverdage fungerer. Vi lavde i sommer – efter en ung svigerdatter mente at vores børn brugte meget tid med at være til nytte i hjemmet – en lille gennemregning af hvor lang tid vores børn bruger på at lave husarbejde herhjemme.


Den daglige dont var for alle i hjemmet ca. 25 – 30 minutter. Alle minutter lå mellem kl. 18.30 og 19.00 – før og efter var der på hverdage ikke noget der skulle gøres!!! Men efter aftensmad skal vi alle løfte i flok! For at vi alle så kan slappe af bagefter. På de ca. 25 minutter får vi ryddet af fra maden, vasket op og ryddet op i hele køkkenet, støvsuget og tørret af i spisestuen, hentet tørt vasketøj op fra tørresnorene i kælderen, lagt samen og ofte også på plads, ryddet det fælles legeværelse og ryddet i stue og på kontoret fra dagens leg og arbejde. Vi voksne gør de tre yngste klar til natten, der kan lige leges og kigges på nye bøger eller nylavede tegninger osv. Kl. 19.15 putter vi de tre yngste – ikke med højtlæsningshistorier - dét gør vi om eftermiddagen - men derimod med en fast rutine af forskellige sange og med en lille snak med dem hver især om deres dag – og så god nat og kys og kram til hver af os alle – og kl. 19.30 er det døren på klem ind til
stuen hvor vi voksne sidder og snakker og måske ser tv.

Jeg undres over de familier, hvor især kvinderne, himler over at de er ene om al rengøring og at ingen andre end de selv ser hvad der trænger! Sådan er det ikke her. Og jeg har endda haft min dagligdag i hjemmet gennem alle de år vi har haft børn.

Fuldtids hjemme – det er mig! Men det betyder langt fra, at det er mig der så gør huset rent! Ikke nogensinde har det været mig der stod med det. Jeg har veninder der efter års venten har opnået at få en hel fridag – og hvad bruges den så til?? At gøre rent i hele hjemmet og derpå hente familien hjem! Det er mig en gåde hvordan man tror, at det nogensinde kan gå hen og være et fælles anliggende at holde hus, hvis mor holder fri for at klare det, mens resten af familien er væk! Det gir’ ingen mening – for mig!

For mig og os er det jo klart at et familieliv – stort eller mindre – gør at der er opgaver at løse og ting at gentage for at få maskineriet til at køre OG når det er gjort kan vi alle nyde livet og slappe af med hvad vi nu hver især kan li at lave! Derfor er børn – og nogle ægtefæller – da nødt til at SE hvad det er der skal ske for at det hele fungerer! Og børn skal ha den slags ind med modermælken, hvad og hvordan det er man gør. Jeg ved at ingen – hverken det ene eller det andet køn - fødes med disse egenskaber og evner til bare at gøre som der fordres for at holde hus. Så for at man skal kunne forstå hvad der sker og hvad der skal ske, må man jo have muligheden for at DELTAGE i det liv der leves i hjemmet. Selv fra man er så lillebitte, at det eneste man kan med sine små 98 cm. er at slæbe sko på plads på hylden og samle kattegrus op på et fejeblad!

For at forstå og vide, at det er sådan tøjet bliver gjort rent og kommer ned på min hylde igen eller at det er den måde man får mad i køleskabet på, får lavet et måltid, får rent porcelæn eller får et delikat toilet – så skal man ha haft muligheden for at se det ske! Man skal kende rytmen i den slags processer!

Vores familieliv er dejligt. Ikke en dans på roser og ikke en evig lykkerus – men dejligt, værdifuldt, seriøst og livsbekræftende.

Vi har en klar fornemmelse af, at det vi hver dag gør skaber gode stunder og nære øjeblikke. Vi føler os beriget og vi kan selv tage vare på vores liv. Vi har reel indflydelse – trods hvilken som helst regering der sidder ved roret. Vores liv er ikke kun afhængigt af ydre omstændigheder i sådan en grad, at det vil vælte os og vores fællesskab. Den værdi er vigtig for os – og det er én af flere ting vi vældig gerne vil give vores børn med videre ud i deres liv og fremtid.
Det liv vi lever er hverken problemløst eller uden skærmydsler.
Vi har børn med kroniske sygdomme der kræver omtanke og diætmad hele livet, vi har en søn med et adfærdshandicap, der kræver at han og vi tager forbehold og hensyn altid og vi har en søn der er infantil autist og dermed kræver en del af sine omgivelser og af den daglige formående.
Vi har haft alvorligt sygdom i familien og vi har haft store og rørende oplevelser.
Vi har grædt vores modige tårer og grint vores r** i laser.
Alt sammen gennem et langt og dejligt familieliv.
Og vi vil til hver en tid gøre det hele om igen – på nøjagtig samme vis!
Så vi fortsætter livet … med glæde!



Har du deltaget i dagens konkurrence?

Børnefest dag 7 - Dagens konkurrence

I dag er der forkælelse til MOR og hygge og hjemmegjort luksus til den lille. Alle præmier er sponseret af søde mennesker i min nærhed :-)

Konkurrence A
Her kan du vinde en lækker håndcreme og en parfume olie fra MOR






MOR produkterne er ud fra en æstetisk og holistisk design filosofi, og præsenteres i unik lækker emballage.

Flyd ind i en drømmeverden med Little Luxuries serien, hvor små dyrebare skatte efterlader dig med søde toner. I et øjeblik vil du opdage dine sanser vil åbne sig, når du selv giver dig selv disse eksklusive ønskede lækkerier.

Handcreme 50 ml i fin lille tube med "guldlåg" er beriget med Shea Butter, hyben olie, hvedekim og Avocado olie. Den efterlader huden blød, med masser af fugt. Denne handcreme body er nærende og beskyttende og giver hænderne nyt liv uden at fedte.


Perfume Oil 9 ml i glasbeholder med skroll effekt og guldlåg. Den giver dig en skøn velduftende duft og er lige til at tage med i håndtasken.

Deltagelse
Du kan få 1 lod i denne konkurrence ved at skrive en kommentar - og 2 lodder, hvis du også har sat Børnefest-billedet på din blog. Du finder det øverst i højre side på bloggen. 


Konkurrence B

Her kan du vinde en lækker strikket vest fra svigermors hånd.


Du kan vælge størrelse mellem 0 og 3 år - og farven er op til dig. Der strikkes i DROPS baby uld

Deltagelse
Du kan få 1 lod i denne konkurrence ved at skrive en kommentar - og 2 lodder hvis du også har sat Børnefest-billedet på din blog. Du finder det øverst i højre side på bloggen.

Konkurrence C

Her kan du igen vinde et lækkert babyhåndklæde og ikke mindre end tre sæt nattøj str. 74, 86 og 98. Du bestemmer om det skal være til en dreng eller en pige. 


Har du ikke lige en i den størrelse derhjemme kan det måske bringe lykke som gave?

Deltagelse
Du kan få 1 lod i denne konkurrence ved at skrive en kommentar - og 2 lodder, hvis du også har sat Børnefest-billedet på din blog. Du finder det øverst i højre side på bloggen. 

 
Er du med i alle tre konkurrencer, skriver du bare én kommentar. Husk at skrive antallet af lodder til hver konkurrence og en mailadresse, hvis du ikke er fast læser. 

Dagens konkurrence lukkes kl. 22. 




lørdag den 26. februar 2011

Dagens vindere

I dag - igen fra langt ude i de svenske skove - har min veninde været lykkens pamjulefis! Hun har slynget om sig med tal - og de heldige vindere kommer her.
Konkurrence A

Vinderen af et sæt Barbapapa pusleklodser med seks skønne motiver blev Louise med bloggen Frk. Trillingsgaard (og har ikke snydt, men Danielas lykketal er åbenbart nr. 7!.... men ok - nu har jeg vundet to hos Louise - og hun to hos mig - det må være skæbnen :-) )
 
Tusind tak til Butik Akimbo for sponsoratet!
Konkurrence B

Vinderen af et hammerbræt med 126 træstykker, 200 søm, 2 hammere og en korkplade blev Fie med bloggen Fies flollerier


Tusind tak til Olivers Butik for sponsoratet!

Og vinderne - I sender mig en mail med jeres navn og adresse til mettekirkeskovjensen@gmail.com. Så skal jeg få præmierne sendt i jeres retning.

Og så er det sidste dag i morgen - hæng på - det bliver ikke mindre kedeligt imorgen, det lover jeg!

Sov godt.

Skal du være med i kampen om legetøj?

Der er en god time endnu inden dagens konkurrence lukker. Du kan stadig nå at tilmelde dig her.

Og hvis du ikke har fået læst dagens gæsteindlæg af Joan, kan du se det her.

Dagens gæsteblogger - Joan

Dagens gæsteblogger er Joan. Idag handler det om at have et handicappet barn - eller som jeg har lært af Joan - et barn med handicap. Jeg ved ikke med jer, men for mig er det lidt et tabu, og jeg er så glad for at Joan vil dele sin familie med os. Og på hendes blog, kan man læse meget mere om Anton og Gustav og nogle af de svære situationer, der hele tiden opstår. 


Her kommer Joans indlæg.

Handicappet barn – handicappet familie?

Vi er en familie på 4 – mor, far og to børn. Som standarden.

Hos os er de to børn to drenge. Anton på 8 år, som er handicappet, og Gustav på 5 år, som blot lider af almindelig krudt bagi. Handicappet er cerebral parese eller spastiker, hvilket betyder at han er både fysisk og mentalt handicappet (svarer til 3-4 år), og har forskellige følgehandicaps i form af synsnedsættelse, epilepsi og sårbarhed overfor for mange indtryk.

Han har et vidunderligt gåpåmod, kærlig og glad fremtoning, masser af humor og giver de bedste knus i
verden.


Men han skal have hjælp til at få tøj på, komme på toilettet eller skiftet ble, hjælp til bad, medicin, få noget at drikke og spise (med mindre det er noget han kan holde i hånden), hjælpes til næsten alle andre funktioner end at skubbe sig frem på knæene, guides i sin kontakt med andre, og skærmes mod for mange indtryk. Så man er der 24 timer i døgnet….til at hjælpe, og holde øje. Om natten sover han med babyalarm, så vi kan opdage evt. anfald. Lidt som stadig at have et lille barn…bare på 8 år, og fysisk ved at være noget tungere.

Det gør også at vi tit er nødt til at dele familien op i to ved flere aktiviteter. Enten skille en voksen fra for bare at få slået græsset, rengjort biler eller handlet ind. Eller en voksen pr barn, da behovene og ønskerne hos vores to drenge er ved at være noget forskellige eftersom lillebror er blevet ældre. En udflugt fx i sommerland gør at vi næsten altid må dele os størstedelen af tiden, og konstant være på forkant med Antons grænse, for hvornår ”han er fyldt op”, for så falder verden pludselig sammen for ham, og han græder, skriger og slår hvem og hvad han nu måtte få fat i). En udflugt vil max kunne vare 2-3 timer, før denne grænse er nået. Og har da også stået i baglokaler både i Legoland og Djurs sommerland med et epileptisk anfald hos Anton. Alt bliver planlagt efter laveste fællesnævner – Anton. Og balancen er så at lillebror ikke kommer til at betale prisen. Anton er i aflastning i sin gamle børnehave hver 5. weekend, og han elsker heldigvis at komme ud til sine venner. Og vi kan mærke at Gustav slapper af på en anden måde i disse weekender, og at vi alle har nogle helt andre betingelser end ellers- lidt lige som at have sommerferie. Og vi har mere energi bagefter. Men det er altså bare svært at overlade sit barn til andre 24 timer i døgnet. For selv om at de er dejlige og dygtige mennesker, pædagogerne som passer ham, så elsker de ham jo ikke som jeg gør. De kender ham ikke som vi gør, og der er jo af gode grunde vekslende personaler og andre praktiske hensyn der skal tages på en institution. Aflastning er bestemt en god ting, men man skal lige vænne sig til, at det er det rigtige valg.

Ellers har vi nogle dejlige bedsteforældre som har hjulpet meget, men der er den øvre grænse ved at være nået. Han er for tung fysisk for en bedstemor uden de store armkræfter, og med et hjem som bestemt ikke handicapvvenligt, så er det også ved et være en umulighed for dem at passe ham – højest et par timer ad gangen hvis det er hjemme hos dem selv. Overnatninger har heller ikke været i nogle år nu, da de forståeligt er bange for natlige anfald. Og så er det ikke så rart at skulle give sit barnebarn medicin, med det ansvar det medfører.

Så Anton er skrevet op til mere aflastning, og har stået på venteliste til 92 døgn om året (dvs. skræmmende ca. ¼ af tiden) i ca. 3 år nu. Vi vil nemlig kun at han kommer derhen, hvor de kender ham i forvejen. Det er endnu en af de ting, der er specielt i vores situation; man tænker nærmet allerede ved sit småbarn, hvordan han skal klare sig som voksen, hvordan han skal kunne flytte hjemme fra. Og vi skal hele tiden tænke flere år frem, for ting tager tid. Den umiddelbare plan er at han forhåbentlig snart får en plads med 92 døgn, og det må så være niveauet til han er ca. 15/16 år, hvorefter vi regner med at han skal bo 50 % af tiden på en institution, som udslusning til at flytte hjemme fra. Han skal jo gradvis vænne sig til ikke at bo hjemme hos mor og far mere, når han jo nok aldrig vil blive mentalt gammel nok til at forstå det…

Og så er der jo sygehusbesøg, kontroller, botoxinjektioner m.m. Det er ekstra bekymringer, som selvfølgelig fylder, men mest på planlægningen…man kan faktisk næsten vænne sig til at ens barn skal i fuld narkose med faste mellemrum. Men der er også ekstra glæder, når han mod svære ods lærer noget nyt, og når han utallige gange giver knus og siger ”jeg elsker også dig mor”.

Der er inden for handicaporganisationer meget fokus på at det ikke hedder et handicappet barn, men et barn med handicap….og det er i hvert tilfælde rigtig så langt at handicappet ikke udgør Anton, men er alligevel en væsentlig del af ham. Vi er jo alle formet af vores betingelser – muligheder og begrænsninger. Og jeg ville ikke ønske mig Anton på nogen anden måde (fraset måske epilepsien, som er en ustyrlig faktor).
Men er vi så en handicappet familie, eller en familie med handicap. Ja og nej. Vi har fundet en form her hjemme, hvor det fungere. En hverdag, som er anderledes end mange andres. Men vi har det godt. Som forældre, som par (her nok netop styrket af det vi klarere sammen), og som familie samlet.

Faktisk har vi gennem to så forskellige drenge – en handicappet og en ”almindelig” dreng, fået det bedste
fra to verdener…..

Børnefest dag 6 - Dagens konkurrence

Idag kan I vinde legetøj. Der er idag to præmier - og hvis du er heldig, kan du løbe med begge to! Og hvad kan du så vinde idag?

Konkurrence A

Den første konkurrence er sponseret af Butik Akimbo 

Her kan du vinde et sæt Barbapapa pusleklodser med seks skønne motiver

Butik Akimbo er et univers af egne kreative på-hits, sød vintage og glad kitch!

Deltagelse
Du kan få 1 lod i denne konkurrence ved at skrive en kommentar - og 2 lodder, hvis du også har sat Børnefest-billedet på din blog. Du finder det øverst i højre side på bloggen. Der er mulighed for at trække et ekstra lod i denne konkurrence og altså opnå 3 lodder, hvis du tilmelder dig som fast læser på Butik Akimbo's blog.

Konkurrence B

Den anden konkurrence er sponseret af Olivers butik. I Olivers butik kan du finde alt hvad du har brug for til de små.



Her kan du vinde et hammerbræt med 126 træstykker, 200 søm, 2 hammere og en korkplade

Det er legetøj til de lidt større børn (3+). Et væld af muligheder for at "bygge sit eget maleri" og mange timers god underholdning.
Deltagelse

Du kan få 1 lod i denne konkurrence ved at skrive en kommentar - og 2 lodder hvis du også har sat Børnefest-billedet på din blog. Du finder det øverst i højre side på bloggen. Og i denne konkurrence er der mulighed for 3 lodder, hvis du også synes godt om Olivers butik på facebook.

Er du med i begge konkurrencer, skriver du bare én kommentar. Husk at skrive antallet af lodder til hver konkurrence og en mailadresse, hvis du ikke er fast læser. 

Dagens konkurrence lukkes kl. 22. 


fredag den 25. februar 2011

Dagens vindere

Fra langt ude i de svenske skove er der nu trukket lod med god hjælp fra venner. Endnu en gang tak til alle for jeres store engagement i Børnefesten - det er skønt. Og hæng på.... vi er ikke færdige!
Konkurrence A

Vinderen af et gavekort på 200 kr. blev Sofie med bloggen Maomis

Tusind tak til Papir & Tapet for sponsoratet!

Konkurrence B

Vinderen af et par af de skønne øreringe med dyr er Anja med bloggen Rosalia

Tusind tak til Tante Grøn for sponsoratet!
Som sædvanlig sender vinderne mig deres navn og adresse på email - mettekirkeskovjensen@gmail.com :-)

 

God weekend til alle - og imorgen handler det om legetøj!


Dagens gæsteblogger - Betty

Dagens gæsteblogger er Betty. Betty er mormor, og idag skal vi have et lille indblik i de ting som mormorrollen fører med sig. Der er lang tid til, at det bliver min tur til at træde ind i mormorrollen, men for nylig blev min mor jo mormor. Og hun ytrede på et tidspunkt, at det at få børnebørn, næsten var større end selv at få børn!. Så der sker altså noget, når endnu en generation kommer til. 


Her kommer Bettys indlæg.


Med stor glæde og lidt præstationsangst, har jeg fået den store ære, at blive inviteret som gæsteblogger her på Mettes skønne blog. Jeg skal prøve, at skildre min mormor rolle...... Hvad indebærer den?

Jeg er så heldig, at være mormor til, hver især, 4 fantastiske børnebørn....Ida 6 år, Amalie 4 år, Wilmer 3år og lille Ludvig på 1år.
Tør godt sige, at jeg er mormor med stort M, hvilket er fantastisk, og til tider også hårdt. Det at blive mormor, er noget af det største, man kan forestille sig. Den dag jeg blev mormor for første gang, står så tydeligt i min erindring. Det var påskelørdag for snart 7 år siden....selvfølgelig skinnede solen, og jeg husker så tydeligt, hvad jeg lavede hele dagen.




Midt i al glæden som mormor, så kom der efter noget tid, et mærkeligt savn hos mig, et savn, som jeg ikke helt forstod. Jeg granskede, spekulerede, og analyserede. Pludselig forstod jeg det hele......min mor rolle var gået tabt.... nu var jeg kun mormor, men jeg havde jo også brug for at være mor.......efter snak med mine piger, så er den lidt tåbelige følelse forsvundet, måske skyldes det, at vi nu bestræber os på, at få mor datter tid.....uden børn. Nu er jeg også mor!

Når jeg nævner, at det til tider, også kan være hårdt, at være mormor, så er det simpel hen selvforskyldt. Jeg kan ikke lade være med, at være på.....de kære børnebørn kan få mig til alt.....løbe, hoppe, danse, gynge, tegne, læse, ja, der er ingen grænser, og så kan man jo godt køre lidt træt, men jeg elsker det.....tror måske der bor et lille legebarn i mig!
En skovtur med de små, ja, det er jo et eventyr for sig selv....har opfundet nogle Tyttebøvser, som vi sætter jagten ind på! Her kan I nok godt regne ud, hvem der først bliver træt!

Ida og Amalie, passede jeg begge i et par måneder, indtil de fik vuggestue pladser. Det var en stor fornøjelse, at få lov og følge dem hver dag, for der skete så meget med deres udvikling på det tidspunkt.....Ida var kun 4 mdr., Amalie var 6 mdr. Jeg gik til baby rytmik med dem, til stor fornøjelse for både barn og mormor.

En ting, der til tider er svær for min mormor rolle......de 2 mindste børnebørn, Wilmer og Ludvig, bor i København, og jeg selv i Aalborg. Den afstand gør, at jeg ikke lige kan være der, hente i vuggestue/ børnehave, komme forbi, og få et par timer sammen, eller blot sende mor og far i biografen! De 2 andre børnebørn bor tæt på mig, så her kan jeg lige smutte forbi, når savnet bliver for stort, eller der er brug for akut barnepige. Afstand eller ej.....når vi så er sammen i København eller Aalborg, så er det jo døgnets 24 timer, og det er jo skønt, for så oplever jeg deres hverdags rytme......vi gør alting sammen.....den glæde jeg oplever, ved at mormor skal det hele.....bade, putte, tørre numse, og læse historie, ja det opvejer jo noget af mit savn! Det jeg får her, vil jeg for alt i verden ikke undvære!




Der ligger nogle store følelser i mormor rollen.....meget mærkeligt, for det man "udsatte" sit eget barn for, da vedkommende var lille, det må ens barnebarn ikke udsættes for......ikke cykle så hurtig.....ikke hoppe ned derfra.....gå selv ned af trapper......ikke spise sand..... PAS PÅ.....PAS PÅ!
Jeg er så bange for, de skal komme galt afsted......hvor blev den afslappethed af, man havde med sine egne børn? Måske er det bare noget der kommer med alderen!

Midt i min mormor rus, har jeg måttet minde mig selv om, at det ikke er alle der gider høre om mine "fantastiske" børnebørn...... Så er det jo godt, at jeg fik denne chance, her hos Mette! Tak for det!

Håber, jeg med dette indlæg, gav jer lidt indsigt i mit liv som mormor!

Kan kun konkludere.... Mine børnebørn har gjort mig rig......rig på kærlighed!

Børnefest dag 5 - Dagens konkurrence

På festens femte dag har jeg igen to skønne præmier til jer. Igen er det to seperate konkurrencer, og der er altså mulighed for at vinde begge, hvis man er heldig. Og hvad kan du så vinde idag? 

Konkurrence A

Den første konkurrence er sponseret af Papir og Tapet

Her kan du vinde et gavekort på 200 kr.


Papir og tapet er for dig, der eeeeelsker papir og tapet! Der er noget for enhver smag og ethvert projekt. Kig forbi butikken og lad dig inspirere. Tag et kig på hjemmesiden og drøm dig ind i dit næste klippe-klistre projekt.

Deltagelse
Du kan få 1 lod i denne konkurrence ved at skrive en kommentar - og 2 lodder hvis du også har sat Børnefest-billedet på din blog. Du finder det øverst i højre side på bloggen. 

Konkurrence B

Den anden konkurrence er sponseret af Tante Grøn

Her kan du vinde et par af de skønne øreringe med dyr - du vælger selv, hvilke du synes bedst om! 


Tante Grøn er et strikkemekka - lækre garner og opskrifter, men derudover også et væld af andre fine sager til hjemmet, til børnene og til dig. Tag et kig på hjemmesiden - hvilke dyr er du til?


Deltagelse
Du kan få 1 lod i denne konkurrence ved at skrive en kommentar - og 2 lodder hvis du også har sat Børnefest-billedet på din blog. Du finder det øverst i højre side på bloggen. 

Er du med begge konkurrencer, skriver du bare én kommentar. Husk at skrive antallet af lodder til hver konkurrence og en mailadresse, hvis du ikke er fast læser.

Konkurrencen lukkes kl. 22.

torsdag den 24. februar 2011

Dagens vindere

Uhh - det er godt at se at I ikke er blevet trætte af skønne sager endnu. Random.org har endnu en gang været min makker i lodtrækningen - og de heldige vindere får I her:

Konkurrence A

Vinderen af et gavekort på 250 kr. blev Asli med bloggen Frøkenen & Baronen


Tusind tak til Garn-iture for sponsoratet!

Og husk at der er 20 % på alle metervarer til og med lørdag i butikken.

Konkurrence B

Vinderen af et lækkert, blødt og lunt babytæppe blev Camilla med bloggen Tanker fra fru Jensen


Tusind tak til MyGuggi for sponsoratet!

Og de heldige vindere sender mig en mail med navn og adresse på mettekirkeskovjensen@gmail.com - så skal jeg sørge for at præmierne kommer til jer hurtigst muligt :-)

Og sådan gik festens fjerde dag. Imorgen er der endnu en dag med endnu flere lækkerier til jer! Sov godt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...